Brüsszel nyíltan támadja a magyar szuverenitást

Az európai parlamenti választások óta felerősödtek azok a törekvések az Európai Unió intézményrendszerében, amelyek közvetlenül a tagállamok szuverenitását, ezek között is kiemelten Magyarország alkotmányos önazonosságát támadják. A tendencia nem újkeletű, de a támadások intenzitása és leplezetlen volta az.

Brussels openly attacks Hungarian sovereignty

Since the European Parliament elections, there has been an upsurge in efforts within the institutional system of the European Union to directly attack the sovereignty of the Member States, and especially the constitutional identity of Hungary. The trend is not new, but the intensity and blatant nature of the attacks is.

A Transparency International Magyarország káros tevékenységet fejt ki és dezinformációt terjeszt

A Szuverenitásvédelmi Hivatal 2024. június 18-án egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) tevékenységével összefüggésben.

Dr. Somkuti Bálint csatlakozik a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézethez

Szeptember közepén kezdte meg működését a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet, melynek munkáját Dr. Somkuti Bálint a jövőben kutatóként segíti. A szervezet vezetésével Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Horváth József nyugállományú vezérőrnagyot bízta meg.

Válasz a KEMCS 17/2024. (IX.17.) sz. határozatára

A KEMCS-ben résztvevő külföldről finanszírozott politikai nyomásgyakorló csoportok minden lehetséges fórumot arra használnak fel, hogy Magyarországot nyomás alá helyezzék.

Új székhelyre költözik a Szuverenitásvédelmi Hivatal

A Hivatal elhagyja az eddig használt Pozsonyi úti irodaházat, és októberben a VII. kerület Rákóczi út 70. szám alatt található R70 Office irodaépületbe költözik.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal nem hagyja szó nélkül David Pressman fenyegetését

David Pressman amerikai nagykövet Soros György magánegyetemén, a budapesti CEU-n tartott előadásában foggal-körömmel védte az Amerikai Egyesült Államok támogatását élvező, civilnek álcázott, valójában agresszív politikai nyomásgyakorlást végző szervezeteket.

David Pressman's threat is not left unchallenged by the Sovereignty Protection Office

In a speech delivered at George Soros' private university, CEU in Budapest, US Ambassador David Pressman vigorously defended the organisations that enjoy the support of the United States of America, disguised as non-political, but which in reality exert aggressive political pressure.

Megalakult a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet

Az újonnan megalakuló kutatóintézet vezetésével Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Horváth József nyugállományú vezérőrnagyot, biztonságpolitikai szakértőt bízta meg.

Információkat vár a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Európai Bizottságtól a külföldről finanszírozott NGO-k Magyarország elleni jogállamisági eljárásban betöltött szerepével kapcsolatban

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke levélben kereste meg Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

Lánczi Tamás: A Transparency International Magyarország külföldről pénzelt átláthatatlan szervezet, mely nem tagadhatja meg az együttműködést a magyar állami szervekkel

A Szuverenitásvédelmi Hivatal legitimitását a magyar törvények alapozzák meg, melyeket a Transparency International Magyarországnak is el kell fogadniuk, ugyanis nem válogathatnak a magyar törvények között. A Transparency International Magyarország ebből kifolyólag nem tagadhatja meg az együttműködést a Szuverenitásvédelmi Hivatallal és a magyar állam szerveivel.

Adománygyűjtő oldalak mint a külföldi befolyásszerzés és kampányfinanszírozás eszközei a magyar közéletben

Magyarországon az elmúlt évtizedekben egy olyan közéleti szürkezóna jött létre, ahol külföldről finanszírozott és irányított szereplők hazánk szuverenitását sértő módon, rejtőzködő megbízóik érdekei szerint végzik tevékenységüket. Ezek a csoportok a jelenlegi magyar jogrendben kihasználják a civil szervezetek és sajtóorgánumok által élvezett jogszabályi kereteket.

Dezinformációs narratívák Magyarországon – Elemzés a kínai oltás elleni narratíva magyarországi jelenlétéről a Reutersen megjelent tényfeltáró cikk alapján

A Reuters hírügynökség 2024 júniusában feltárta, hogy az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma a koronavírus-járvány csúcspontján, több mint egy éven át összehangolt dezinformációs kampányokkal támadott olyan ázsiai és közel-keleti országokat, amelyek a kínai oltásokat is beépítették saját oltási programjukba.

Dezinformációs narratívák Magyarországon – A nyugati háborúpárti és az orosz legitimációs narratívák az ukrajnai háború kapcsán

A Szuverenitásvédelmi Hivatal megvizsgálta a 2022-ben újraindult orosz-ukrán konfliktust keretező, Magyarországon jelen lévő aktív politikai narratívákat. Az adatgyűjtés és elemzés során két önálló narratívát azonosítottunk: a nyugati háborúpárti erők által hangoztatott, valamint az orosz állami narratívát.

Az OECD szerint így erősíthetik szuverenitásukat a tagországok

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development OECD) nemrég számos olyan ajánlást fogalmazott meg, amelyek segíthetik a tagországokat a szuverenitásuk megvédése érdekében folytatott küzdelem során.

Válasz a MÚOSZ állásfoglalására

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerdán állásfoglalást tett közzé, amelyben tiltakozik a Szuverenitásvédelmi Hivatal által indított vizsgálat ellen, és annak leállítását követeli. A MÚOSZ vádjai alaptalanok, mivel a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem vizsgálja és nem kívánja befolyásolni egyetlen sajtótermék politikai irányultságát, szerkesztési elveit és véleményét sem.

Franciaország a magyar szuverenitásvédelmi törvényhez hasonló jogszabállyal erősíti védelmét

Franciaország a magyar szuverenitásvédelmi törvényhez hasonló jogszabállyal erősíti védelmét a külföldi befolyásolási kísérletekkel szemben. A Francia Nemzetgyűlés által elsöprő többséggel elfogadott jogszabály még a titkosszolgálatok által eddig csak a terroristák megfigyelésére használt algoritmus alkalmazását is engedélyezte.

Válasz David Pressman bírálataira

David Pressman amerikai nagykövet a napokban tartott beszédében élesen támadta a magyar szuverenitásvédelmi törvényt és a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

Response to David Pressman’s criticism

In a recent speech, US Ambassador David Pressman harshly attacked Hungary’s National Sovereignty Protection Act and the Sovereignty Protection Office.

Lánczi Tamás: A most következő időszakban dől el Magyarország sorsa

Ezt ajánlja a nyílt társadalom.

Legkésőbb 2019 óta működik az a nemzetközi hálózat, amely az ellenzék kampányát finanszírozta

A 2022-es magyarországi választásokon az ellenzék kampányát finanszírozó külföldi hálózatról megállapítást nyert, hogy tevékenysége összehangolt, már legkésőbb 2019 óta működik és az egész közép-európai térségre kiterjedt. A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentéséből kiderült az is, hogy ez a hálózat ma is aktív és keresi azokat a politikusokat, aktorokat, akiken keresztül be tudnak hatolni a magyarországi és a közép-európai politikai rendszerekbe.

Ma is aktív a 2022-es választást külföldről befolyásoló hálózat

Ma is folytatódnak a parlamenti választásokról ismert befolyásolási kísérletek – ez derül ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal legfrissebb jelentéséből. Az intézmény vezetője, Lánczi Tamás az M1-en elmondta: a baloldal tiltott külföldi kampánytámogatása mögött egy olyan hálózatszerű struktúra működik, aminek saját, egész Közép-Európára kiterjedő politikai és üzleti érdekei vannak.

Jelentés az X közösségi platformon megjelent felvételek vizsgálatáról

A Szuverenitásvédelmi Hivatal megvizsgálta az X közösségi platformon megjelent felvételek vágatlan verzióit, amelyeken a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd választási szövetség tiltott külföldi finanszírozásában érintett szereplők beszélnek a magyarországi választások és magyar politika befolyásolásáról.

Válasz a Magyar Ügyvédi Kamarának

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közvetlenül működésének megkezdése után számos állami intézménnyel és köztestülettel vette fel a kapcsolatot azzal a céllal, hogy együttműködést kezdeményezzen a magyar szuverenitás védelme érdekében. A megkeresett szervezetektől egytől egyig pozitív választ kaptunk, és az együttműködést ezen szereplőkkel megkezdtük.

Lánczi Tamás: Aki a szuverenitásért küzd, az a szabadságért küzd

Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent a szuverenitás, meg kell ismernünk az ellenségeit. A szuverenitás ellenpólusa a nyílt társadalom, a szuverenisták ellenfelei a nyílt társadalom hívei.

A háborúk jelentik a szuverenitásra a legnagyobb veszélyt

2024. június 6-9. között kerül sor az Európai Parlamenti választásokra, ennek eredménye pedig egyaránt döntő jelentőségű Magyarország és az Unió számára a nemzetközi politikában. Van-e középút az erős nemzetállamok érdekei és az uniós központosítási szándék között? Milyen következményei lesznek a tagállamokra nézve a nemrég elfogadott migrációs paktumnak, és hogyan alakíthatja át az erőviszonyokat a választási végeredmény?

Levél Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének

2024. április 30-án levélben fordult Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Věra Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez, amelyben felhívta a figyelmét a 2024-es választásokra leselkedő veszélyekre, amit a külföldi befolyásszerzési kísérletek jelentenek.

Hivatalos találkozó Julia Gross német és Claire Legras francia nagykövetekkel

Hivatalos találkozón fogadta Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Julia Gross német és Claire Legras francia nagyköveteket.

„Éljen a magyar szabadság!’ – A magyar szuverenitás kérdései

Szuverenitási szürkezóna alakult ki a hidegháború végeztével: kiépült a magyar politika befolyásolására törekvő, külföldi érdekeket kiszolgáló médiatermékek és NGO-k hálózata. Ezek az alrendszerek a politikai szereplők hatáskörén kívül esnek, a titkosszolgálatok figyelmét pedig ritkán keltik fel. A Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata, hogy ezt a szürkezónát kifehérítse.

Együttműködési kezdeményezések

A Szuverenitásvédelmi Hivatal különös figyelmet szentel az európai parlamenti és önkormányzati választásoknak. Ennek érdekében együttműködést kezdeményezett

A hazaárulás egyszerre erkölcsi fogalom és büntetőjogi kategória

A hazaárulás egyszerre erkölcsi, jogi fogalom, ugyanakkor büntetőjogi kategória is, ezek pedig gyakran összemosódnak a köznyelvben – mondta Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A 2022-es választásokat befolyásoló hálózat nem adta fel tervét, ma is aktív

Lánczi Tamás szerint a „valódi” szuverének azok, akik az európai szuverenitást és az európai nemzetállamok szuverenitását szeretnék felszámolni. A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Bayer show-ban arról is beszélt, hogy szerinte azok a szereplők, akik megpróbáltak beavatkozni a 2022-es választásba, az előttünk álló választásokat is befolyásolni akarják.

Hivatalos találkozó a Velencei Bizottság delegációjával

2024. február 15-én az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervezetével, a Velencei Bizottság delegációjával a szuverenitásvédelmi törvénnyel összefüggésben megbeszéléseket folytatott a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke, Lánczi Tamás.